Wet
Friik       Naine Postitusi: 1366
Registreeritud: 26.10.2011 Viimane külastus: 16.07.2015 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2012 kell 16:54 |
|
|
Mida teha,kui last kiusatakse koolis?
Mure suur- vanemat poissi kuisatakse koolis. Enamjaolt sõnadega. Kiusajateks kaks kaheksanda klassi poissi.Vaheldumisi-kui üks ei kuisa,siis teine
kuisab.Nagu kokkumäng.Minu laps käib ise kuuendas klassis.
Täna jälle tuleb laps koolist ja kurdab,et üks nendest kiusab,nii sõnadega,kui ka füüsiliselt.Päris otseselt löönud ei ole,aga toksimisi ja nügimisi
on küll olnud.
Ma ei tea,mida teha,sest laps ei taha,et sekkuksin. Ise läheksin ja annaksin nedele kolki ,aga siis saaks laps veel hullema kiusamise osaliseks ja
ise oleksin sama nõme,kui nemad. Kuidas käituda,et tea.Kas pealt vaadata? Või siis õigemini kuulata ainult.
Kuisajad ise mõlemad headest perekondadest ja pealtnäha viisakad ja toredad.
|
|
eerik2
kollane koer     Postitusi: 2456
Registreeritud: 04.09.2005 Viimane külastus: 29.08.2023 Asukoht: allpool Emajõge Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2012 kell 17:11 |
|
|
Õpeta teda sõnadega vastu hakkama. Ja mitte p-sse või v-sse saatma vaid peab jääma väljapeetuks, et mittekeegi ei saaks öelda, et oli ebaviisakas.
Seda piiri peab tunnetama. Vastu peab igaljuhul hakkama. Füüsilise konfliktini võib see nii või teisiti viia, kuid vastu hakates säilitab respekti.
Üldjuhul on sellised kiusajad tegelt argpüksid ja kui neile otsene väljakutse esitada, siis jäetakse rahule.
Te ei saa võita.
Te ei saa viiki mängida.
Te ei saa isegi mängu lõpetada.
http://www.youtube.com/watch?v=OuNpZYJTjco
|
|
Wet
Registreeritud: 26.10.2011 Viimane külastus: 16.07.2015 Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2012 kell 17:19 |
|
|
Ega ta vist eriti vastu ei julge öelda midagi.Sellises vanuses on kaks aastat vanusevahe suur. Ma olen öeldud,et kui lihtsalt norivad,siis ära tee
välja. Nad elavad ennast nooremate peal välja,sest omavanuseid ei julge torkida.
|
|
rosita
Vaga vesi, sügav põhi...       Postitusi: 1587
Registreeritud: 12.10.2005 Viimane külastus: 28.05.2015 Asukoht: mere ääres Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2012 kell 17:43 |
|
|
Pane laps näiteks karate trenni.Kui ta suudab ennast füüsiliselt kaitsta, siis on seda ka palju lihtsam teha sõnadega, ilma füüsilise
arveteõindamiseni jõudmata.Mul mõlemad lapsed on algklassides karatega tegelenud ja on osanud kiusajatele vastu astuda.Kord aastaid tagasi koolis tuli
ka üks suurem poiss tütart kiusama ja õppealajuhataja juurde ei viidud mitte kiusaja, vaid minu tütar, sest ta astus enda eest välja.See oli ka
esimene ja viimane kiusamine koolis.
Naine peab kõike tegema kaks korda paremini kui mees, kui tahab, et teda märgataks.Õnneks pole see raske. /Charlotte Whitton/
|
|
eerik2
Registreeritud: 04.09.2005 Viimane külastus: 29.08.2023 Asukoht: allpool Emajõge Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2012 kell 17:48 |
|
|
Aga vastu peab hakkama. Seljakeeramisega võib saada hoopis jalaga selga...
Te ei saa võita.
Te ei saa viiki mängida.
|
|
Wet
|
postitatud 12.01.2012 kell 17:59 |
|
|
Ma paneksin kohe,kus meil oleks selliseid trenne. See oleks parim variant,aga kahjuks jääb ära. Ma ise arvan ka millegipärast,et ega kiusaja enne
järgi ei jäta,kui talle samaga vastata.
|
|
eerik2
|
postitatud 12.01.2012 kell 18:04 |
|
|
Ei, samaga ei tohi vastata. Vastasest peab üle olema, mitte temaga samale tasandile laskuma.
Te ei saa võita.
Te ei saa viiki mängida.
|
|
freelancer
Küünikust vahikoer       Postitusi: 17707
Registreeritud: 12.02.2004 Viimane külastus: 29.03.2018 Asukoht: Kukla taga hingamas Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2012 kell 18:09 |
|
|
Kiusaja ei jäta enne järele kui tal tekkib hirm tappa saada.Tüüpilline situatsioon vene kroonu aegadest.Enne ei lõpetatud fasistiks sõimamist kuni
tabureti pähe talle pilbasteks lõid.Kadus igasugune huvi edasi norida ja oma võimu oma ohvri peal demonstreerida.
Igasugune väline vahelesegamine mis väljub raamist kiusatav kiusaja teeb asja ainult hullemaks.Kannatavaks jääb kiusatav.
Elada tuleb nii,et isegi hauakaevaja nutaks su matustel.
|
|
eerik2
|
postitatud 12.01.2012 kell 18:17 |
|
|
Põhimõtteliselt jah. Point siis selles, et kiusatav ise peab vastu hakkama. Millise mooduse valib, see on juba iseküsimus.
Te ei saa võita.
Te ei saa viiki mängida.
|
|
freelancer
Registreeritud: 12.02.2004 Viimane külastus: 29.03.2018 Asukoht: Kukla taga hingamas Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2012 kell 18:21 |
|
|
Ma olen samal seisukohal.Kiusatav peab suutma teha kiusajale selgeks et kiusamisega kaasnevad sanktsioonid mis kiusajale toovad kaasa
ebameeldivust.
Laps käekõrval minna kooli kurba saatust kurtma võib lõppeda hoopis katalüsaatorina edaspidise kiusamisele.
|
|
Wet
|
postitatud 12.01.2012 kell 18:21 |
|
|
12. aastasel poisil ja 15. aastasel on vaks vahet. Nii vaimselt,kui füüsiliselt.Selge on,et 12.aastane 15. aastasest jagu ei saa.
|
|
freelancer
|
postitatud 12.01.2012 kell 18:24 |
|
|
Wet
Ma ei räägi vägivallamissioonist.Üldjuhul on jah vanem poiss tugevam füüsiliselt.Ühest lahendust asjal kindlasti pole.Kuskil lihtsalt on kiusajal
tekkinud signaal-seda kutti võib kottida.
|
|
Wet
|
postitatud 12.01.2012 kell 18:31 |
|
|
Vägivallamissioonist?
Ma küsisin,mida keegi soovitaks teha,mitte hakata lahkama,kes milliseid signaale saanud on.
Ega siin vist konkreetselt midagi soovitada ei saagi. Ma arvan,et kui neid tolguseid kottima lähen,siis poisi jätan koju. Ja kotin neid nii,et on
kotitud.
|
|
freelancer
|
postitatud 12.01.2012 kell 18:38 |
|
|
Ja mida sina siis siit ootad.Manuali edasiseks tegevuseks.Sellist lihtsalt pole olemas.Järjekordne ehe näide selleks kuidas läbi ussi munni püütakse
tegeleda tagajärgedega kuid absoluutselt ebaoluliseks peetakse põhjuseid situatsiooni tekkimiseks.
|
|
eerik2
|
postitatud 12.01.2012 kell 18:38 |
|
|
Seda teada, kus asi alguse on saanud, pole mitte halb.. Ei saa lahendada probleemi, kui ei tea põhjuseid. See 'kottimine' võib osutuda
Pyrrhose võiduks.
Te ei saa võita.
Te ei saa viiki mängida.
|
|
Wet
|
postitatud 12.01.2012 kell 18:52 |
|
|
Free,räägi siis,milline võiks olla võimalik põhjus selles vanuses poistel. Kuulan. Tundub,et sina üritad alati läbi ussi munni kõik paika panna.
Kuulaksin sinu,kui targa inimese arvamust võimalike põhjuste kohta.
|
|
freelancer
|
postitatud 12.01.2012 kell 19:33 |
|
|
Wet
Püüa mõista et peale sinu on ka teistel kasutajatel siin foorumis olnud lapsed ning on ka samuti puutunud kokku sellelaadsete probleemidega.Ühtegi
normaalselt funktsioneerivat last ei saa kasvatada näpuga raamatust järge ajades.Sinu keissis võin ennustadasuure tõenäolsusega kuidas asi edasi
areneb....Mingil hetkel ütleb su poeg et tema enam kooli ei lähe.Ja see esitatakse ultimaatumi vormis ilma edasikaebamise võimaluseta.See on parem
variant kui see et ta lihtsalt ei ütle ja ei lähe.Kui selline kiusamine ei lõppe siis jõuab asi kindlasti nii kaugele.Selles eas noored on äärmiselt
tundlikud ning iga vale samm mis ette võetakse tundub neile nagu oleks see suunatud nende vastu.Ma ei ürita midagi paika panna ja see läbi ussi munni
jääb selles kontekstis väga lahjaks sinu poolt.Veel lahjemalt kõlab sinu järgmine lause.Kõlab rohkem vastusena Arno küsimusele kas teda oodata
hommikul teeotsal.Sulle aga soovitaks huvi tunda selles eas noorsandide arusaamadest elust ja nendest ohtudest ,mis neid sellel teel varitsevad.Edu
sulle sellel raskel teel mis panevad proovile su enese võimed olla oma lapsele lisaks emana ka hea sõber kelle juurde tullakse mitte ainult oma
probleemidest teatama vaid ka arutlema lahenduste üle nende probleemide lahendamisel.
|
|
Wet
|
postitatud 12.01.2012 kell 20:19 |
|
|
Pojaga räägime me omavahel väga palju.Veel.Olen kindel,et see mingil ajal lõpeb,aga niikaua,kui minu võimuses on,loodan ma seda aega võimalikult palju
edasi lükata. Ehk siis- kui ta mulle veel oma muredest räägib,ju ma talle lisaks emana ka sõber olen Võimalik,et emana näen ka asja hullemini,kui
vaja on. Loodan siiski,et nii hulluks,nagu sina välja pakkusid,asi ei lähe. Muide,ma olen ühe kiusajaga rääkinud sel teemal.Rahulikult ja viisakalt.
Küsisin lihtsalt,miks ta nii teeb.Ta vastas,et teda ka kiusati.Küsisin,kas oli siis tore olla ja vastus oli,et ei olnud,aga see käib koolis käimise
juurde. Ei oskagi midagi selle peale arvata.
|
|
gulliver
Algaja    Postitusi: 23
Registreeritud: 20.03.2010 Viimane külastus: 30.07.2015 Asukoht: euroopas kuskil Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 12.01.2012 kell 21:00 |
|
|
Meenub lugu enda kooli ajast. Oli ka üks poiss keda üks kamp regulaarselt koguaeg kiusas ja mitte sõnadega, vaid sisuliselt sai ta iga päev peksa. Asi
lõppes sellega, et tollel poisil oli temast palju vanem poolvend, kes siis ühel päeval enda musta bemariga kooliette lendas ja mitmele nolgile tollest
kambast korralikult vastu hambaid andis. Ühel vist murdis lausa lõualuu. Kuna see toimus 90 ndat esimesl poolel, siis nii see asi jäigi ja sellele
midagi minuteada ei järgnenud. Aga igasugune kiusamine lõppes nagu nõiaväel, poisist hakati lausa lugu pidama . Ei loe sellist lahendust muidugi
õigeks, aga selline lugu kunagi juhtus.
|
|
freelancer
|
postitatud 12.01.2012 kell 21:08 |
|
|
Selleks Wet ma kirjutasingi,et see jama ei lõppe enne kui kiusaja hakkab tundma hirmu oma heaolu pärast.Seda ei pea ilmtingimata tingima tappa
andmine,nagu eespool kirjutaja kirjeldas.Kusjuures mina loen seda hädakaitseks ja ei mõista hukka,Kuid on ka teisi vahendeid kuidas kiusupunni elu
põrguks muuta.
|
|
sissy84
Umbusklik       Naine Postitusi: 3816
Registreeritud: 11.08.2003 Viimane külastus: 23.08.2022 Asukoht: Tallinn Otsib: mitte midagi Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 13.01.2012 kell 00:37 |
|
|
3.klassis sain ma peksa iga päev klassivennalt. Seda seetõttu,et vanaema ütles: "ära tee välja!" Nii pea aasta! Üks kord ma enam ei
jaksanud kuna tol päeval lükati mind trepist alla. Poiss oli minust aasta vanem.
Esiteks olin ma tüdruk, pisike nagu praegugi (kasvult eelviimane klassis) ja aasta noorem aga hakkasin vastu siiski.
Tõukasin poissi vastu kuna ma teadsin,et see on ainus variant. Seejärel ta lükkas mu klassis pikali ja ma tõmbasin tal püksid alukateni maha.
Klassiõed naersid. Mulle hüpati kahe jalaga tol päeval kõhtu. Oli kehva plaan aga tollal ma ei osanud end kaitsta. See poiss elas minuga ühes majas ja
4 korrust kõrgemal. Kuna ta üritas hoovis mu klassiõde auto alla lükata (sõitva auto ette nii,et juht ei näinud) aga ma sain klassiõe kättpidi ruttu
auto eest ära tõmmatud siis sain ma väga vihaseks. Võtsin roosipõõsa oksa ja panin poisile niimoodi piki vahtimist,et ta jooksis tuppa. Ta ema tuli mu
vanaema sõimama,et 1 cm jäi silmast puudu. Ausalt poleks mind morjendanud selle sitapea pimedaks jäämine. Praegu täiskasvanuna on ta normaalne mees ja
olen temaga ka mõned korrad üritustel suhelnud. Tollal oli ta tropp.
Kuna mu vanemad kolisid Tallinna siis läksin uude klassi. Uues klassis üritas üks poiss "meeldida". Ta tuli vahetunnist coca cola topsiga
ja tegi nalja, et valab mu koolikotti. See oli laual ja ma otsisin lauale tunni jaoks vahendeid. Ma lõin ta topsi põrandale maha. Kutt sai vihaseks ja
nõudis,et ma ära koristaksin. Ma saatsin ta pikalt ja tegin oma asju edasi ja lõpuks istusin oma kohale. Ta muudkui mölises aga nägi,et see ei aita,
seega ta istus mu selja taha olevasse lauda ja lõi mulle pastaka ribide vahele (selga). Selle peale tõusin püsti, võtsin klassivennalt rinnust
(riietest) kinni ja lõin ta peadpidi mööda lauda, laua nurgaga sai rindu. Kui õpetaja klassi tuli nutsime mõlemad. Kumbki ei rääkinud milles asi. Mina
nutsin valu pärast ribides, tema oma pea ja rinna pärast. Peale seda päeva kartsid mind kõik poisid mu klassis. Keegi mind ei norinud ega kiusanud.
Mina aga sain targemaks. Kui pole endal jõudu, siis saab ümbritsevat enda kasuks kasutada.
Kui pole võimalik panna oma last trenni, siis istu netis ja otsi youtubest klippe kus näidatakse enesekaitset ja käelukke. Labakäelukk on lihtne aga
see on nipp millega saab teise pea orjastada, seni kuni ta su haardes on. Te saate neid koos pojaga õppida ja kodus üksteisepeal katsetada.
Su pojal ei jää muud üle kui ennast kaitsta. Kui keegi haiget teeb siis ta peab vastu tegema. Ise aga ei tohi alustada. Öeldakse ju: ära kunagi alusta
kaklust aga lõpeta see esimesena!
Mina kavatsen oma lapsed kas panna trennidesse või koos mehega õpetada enesekaitset. Plaanis on meil rohkem lapsi.
Ära võta südamesse! Võta suhu ja sülita välja.
Elu on nagu lehm, pidevalt saab pulli!
|
|
anne51
Mul on kahju ...       Postitusi: 6804
Registreeritud: 16.01.2006 Viimane külastus: 14.06.2013 Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 13.01.2012 kell 10:20 |
|
|
Tsitaat: Algne postitaja: Wet
Kuisajad ise mõlemad headest perekondadest ja pealtnäha viisakad ja toredad.
Noh, kui on head oerekonnad, siis ehk annab isade-emadega
rääkida? Kõik koos, ka lapsed. Kui on hoolivad vanemad, siis võib abi olla. Aga kardan, et sinu poiss ei nõustu. Igatahes pead sa talle kuidagi
julgust süstima, tegema selgeks, et enda eest peab seisma. Ühel või teisel moel.
Tänapäeva lastest pole sõnasõja pidajat - nad ei oska ennast väljendada. Valikuks on vaid sõim või rusikad.
Inimese elu on lõpetamata jääv kool.
G.Keller
|
|
ohakas
Oluline pole, kes me oleme, vaid kuhu liigume       Naine Postitusi: 2486
Registreeritud: 04.12.2007 Viimane külastus: 24.09.2019 Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 13.01.2012 kell 11:22 |
|
|
sellistel asjadel mina mõtleksin oma võimalustele
1 kas turgutada oma last, et ta hakkama saaks
2. või peksta kiusajaid, et nad aru pähe võtaks
3. loota kiusajate mõistuse paranemisele
4. loota kiusajaid ümbritsevate täiskasvanutega rääkimisele
5. ja selgitada välja probleem miks minu last kiusatakse
....
mu vanem laps vahetas pubekana kooli, uues koolis hakkas sihuke võimuvõitlus. tüdruklapsed ei mahtunud enam ära. vanad olijad tundsid rivaali
saabumist või misiganes värki. igatahes vanemal lapsel tõmmati tüdrukutest ring ümber ja hakati peksa andma. vanem polnud ka kade, tegi ise paar
lõuahaaki.
maigaad, ma käisin korduvalt oma tüdruku pärast koolis aru andmas. no peksjad olid ju korralikest perekondadest ja kus seda otsa ja aru, et nemad
millegi sellisega tegelenuks
andsin oma lapsele õiguse
sest laps rääkis, tema ennast peksta ei lase ja õieti tegi
noorem vahetas samuti kooli ja ma ootasin õudusega millel löömaks läheb
õnneks läks, vanem oli vist juba eeltöö teinud, et seda indiviidi ei tasu torkida ja kalklusi ei toimunudki
see mis koolis toimub on kohutav
mina ei usu, et õpetajad ei näe
näevad küll, aga ma ei saa aru miks ei sekkuta
väike palk? kui tööle asusid siis nad teadsid, mis palka hakkavad saama
õpetajaamet pole küll selline mida proovimise eesmärgil katsetada
kui ei sobi selleks siis tuleb midagi muud teha
mingil määral viskan koolikiusamise tagajärgi ka õpetajate tegematuse kapsaaeda
ma olen ise viinud tehnikumi küla noori poisse
viisin ukse ette ja saatsin oma tuppa
ja teate miks, sest esmakursuslastel võeti ära kõik
ema vaevaga teenitud taskuraha ja söök
poistel vedas, nad kasvasid ise suurteks mehepoegadeks ja andsidki neile võtjatele peksa
pole ju ime, et üks pubekas viskab aastaga pea 20 cm pikemaks
siit tuleb tõesti siis moraal, et vägivalda saab ravida vägivallaga
õudne tegelikult
Kes tasa sõuab, sellel mädanevad aerud ära!
|
|
anne51
Mul on kahju ...       Postitusi: 6804
Registreeritud: 16.01.2006 Viimane külastus: 14.06.2013 Otsib: lõbusat äraolemist Kasutaja ei ole foorumis
|
postitatud 13.01.2012 kell 15:23 |
|
|
ohakas, kas sa väidad, et õpetajad ei sekku, kui nende silme all kakeldakse? Võimalik see ju on. Mõnede õpetajate puhul, aga loodan siiski, et enamus
püüab olukorda lahendada.
Minu arvates on hullem lugu psühholoogilise vägivallaga, mis võib jääda täiesti märkamatuks.
Minu arvates võideldakse tagajärgedega, mitte põhjustega. Põhjused on kodus ja ka üldisemalt ühiskonnas. Õpetajad on väsinud tagajärgedega
võitlemisest ja paljud on ehk käega löönud. Kooli muudkui reformitakse, sest seal olevat kõik valesti, aga kool on vaid ühiskonna peegel. Kui
lapsevanemad ei hakka aru saama, et ka neil on vaja muutuda, siis pole lootustki, et kool vastaks talle pandud lootustele ja nõudmistele.
Koolivägivalda oleks lihtne lõpetada, kui õpilaste vaikiv enamus enam ei vaikiks. Mida öelda laste kohta, kes ise ei kakle ega kiusa, vaid hoiavad
alati ohutusse kaugusse, aga on alati valmis kismat oma mobiiliga filmima? Mida arvata klassikaaslastest, kes lihtsalt pööravad pilgud ära, kui
"liidrid" maandavad oma pingeid mõne nõrgema peal? Ja mina ei usu, et nood "liidrid" on sündinud kurjus. Ka neil on
millegipärast halb, et nad käituvad just nii nagu nad käituvad. Selle vastu tunneb huvi ainult sotsiaalpedagoog või psühholoog või politsei.
Inimese elu on lõpetamata jääv kool.
G.Keller
|
|
freelancer
|
postitatud 13.01.2012 kell 19:18 |
|
|
Jõuamegi kuldse keskteeni.Enne kui kiusaja pole oimetuks pekstud ja surmahirmus end täis ei kuse ei muutu midagi.
Politsei....ärge ajage naerma.Nad on meie ühiskonnas täisesti mõttetu organisatsioon kes eksisteerib ainult iseenda jaoks.Ma ei pea silmas neid
inimesi politseis kes tõesti teevad oma tööd pühendumusega.Kindlasti leidub ka neid.
|
|